MS PDC 2011 - 1. kolo

26.12.2010 15:16

 

 

Máme za sebou Štědrý den a stejně tak i první kolo letošního Mistrovství světa PDC. Letošní první kolo přineslo některé zajímavé výsledky.

 

První překvapení přinesl hned úvodní hrací den. Ve druhém zápase prvního kola nestačila nasazená čtyřiadvacítka Steve Beaton po vyrovnaném průběhu na Marka Hyltona. Ostatní favorité (Nicholson, Webster a Taylor) jdou dále poměrně bez problémů.

 

Druhý hrací den přinesl znovu jeden zajímavý výsledek, když Holanďan Co Stompe nestačil na Petera Wrighta (hra dobrá, ale téměř vůbec nemohl trefit dably). V dalším zápase se schylovalo k ještě většímu překvapení, když Německý kvalifikant  Andree Welge nevyužil čtyři šipky na postup do druhého kola přes nasazenou devítku Colina Loyda. Ten vyhrál v koncovkách první dva sety a vypadalo to na jeho jasný postup. Welge ale setřásl nervozitu a další dva sety vyhrál bez ztráty legu. Colin to v těchto fázích zápasu očividně psychicky nezvládal, když se snažil „zmlátit“ terč (tak se profík nechová, a už vůbec ne na MS).  Welge bohužel zmíněné čtyři mečboly na postup nevyužil a vztekloun nakonec se štěstím proplul do druhého kola. Jinak postup „Jackpota“ Lewise a „Rakeťáka“ Baxtera.

 

Třetí den jsem sledoval jenom zápasy mých dvou favoritů – Simona Whitlocka a Garyho Andersona. První jmenovaný si poradil s Walešanem Evansem 3:0 (ovšem čaroděj mi přišel, že do loňské superformy má ještě daleko – snad to ještě dopiluje). Gary si naopak přímo famózně poradil s kvalifikantem z Japonska Hashimotem, kterému nepustil jediný leg a s nejvyšším průměrem celého prvního kola 103,26 si zajistil postup. Dále jde i Mark Dudbridge a Andy Hamilton.

 

Následující den přinesl asi největší překvapení celého prvního kola. Kvalifikant  z Dánska Per Laursen, který v předkole vyřadil nám dobře známého Borise Krčmara poměrem 4:2, si poté poradil i s mistrem světa z roku 2008 Johnem Partem z Kanady. Zápas jsem neviděl, ale Laursen zvládl lépe koncovky všech setů a nedovolil Partovi vyhrát ani jeden set.  Ve druhém kole si zahraje s Philem Taylorem! Dále šli i Wane Jones, Robert Thorton a Wes Newton.

 

V pondělí nejprve postoupil v napínavé koncovce pátého setu Alan Tabern přes mistra světa BDO z roku 1995 Walešana Richieho Burnetta. Pak přišlo další překvapení, když Brendon Dolan zaslouženě postoupil přes Kevina Paintera, který nepředvedl až na jedno zavření 156 vůbec nic. Naopak Dolan podal opravdu výborný výkon. Sladkou odplatu (v podobě jasného vítězství 3:0) za světový pohár si připravil  James Wade pro Antonia Alcinase ze Španělska. Alcinas nezahrál špatné šipky, ovšem Wade zase předvedl, proč se mu říká Mašina a dokonce si dovolil i zavírat přes dva dably D18, D20. Dále šel pak ještě Denis Ovens po vítězství nad Němcem Jyhanem Artutem.

 

Úterní úvodní zápas svedl dohromady Holanďana Van Gerwena s Mensurem Suljovičem. První set jasně pro Mensura, druhý zase pro Gerwena. Ve třetím setu otáčí Mensur z 0:2 na 3:2 a ve čtvrtém setu jde už jasně a zaslouženě za postupem. Pak Tery Jenkins potřeboval překvapivě k postupu přes Joe Cullena pět setů. V dalším zápase vypadl další z nasazených, když Steve Brown zaslouženě poráží Jelle Klaasena 3:1. V posledním zápase dne jde s přehledem dál Vincent van der Voort přes Prestona Ridda.

 

Středa začala postupem Colina Osborna přes Chrise Thompsona. Pak se s turnajem rozloučil další z nasazených Barrie Bates, který, prohrál s Kevinem McDinem. Pak přišel na řadu podle mě jeden z nejpěknějších zápasů prvního kola mezi Barneym a Steve Hinem – Muffinem. První set vyhrál Muffin a Barney musel přeřadit na druhý rychlostní stupeň, aby se dostal do druhého kola (mj. musel vytáhnout i 18krát 140). V poslední zápase přešel Jamie Caven přes Devona Petersena.

 

Poslední hrací den prvního kola nepřinesl žádné překvapení. Nejprve si poradil Andy Smith s Australanem Tichowitschem, který měl celkem zajímavý styl a celkem mu to i šlo, ale na Smithse neměl. Pak Didi Burger v předkole trestuhodně pohrdnul možností zahrát si v prvním kole s Marvynem Kingem, když za stavu 3:1 v zápase s Magnusem Carisem nedal minimálně 6 šipek na postup. Caris nakonec zápas otočil a postoupil. Pak v pohledném zápase přešel Mark Walsh přes Justina Pipe a Dennis Priestley přes Němce Bernda Roitha. V posledním zápase prvního kola si s přehledem poradil Marvyn King s již zmiňovaným Carisem.

 

Už zítra se rozběhne kolotoč zápasů druhého kola a uvidíme, co nám ukážou hráči dále. Prozatím se mi jeví nejlépe ze všech hráčů Gary Anderson, který měl i jako jediný průměr v prvním kole přes 100 na tři šipky. Moc bych mu přál titul, ale těžší zápasy ho ještě čekají. Celkově mi přijde první kolo trošku slabší než to loňské, minimálně co do průměrů. Snad půjdou výkony hráčů ještě nahoru a dočkáme se třeba i nějaké té devítky - co Barney? :-)

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek